Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >>

THEMA - DE LENIGE LIEFDE
Monogamy - Snapshots van een relatiebreuk

 

George Vermij | 05/04/2013


Share/Bookmark

Monogamy speelt zich af in een zonnig Brooklyn en geeft een mooi en intiem beeld van de wijk en zijn bewoners. De film volgt het paar Theo (Chris Messina) en Natalie (Rashida Jones) die op het punt staan om te trouwen. Zo op het eerste gezicht zijn ze een ideaal hipster paar. Hij is een fotograaf met een wilde baard en zij maakt folkmuziek in hun oude appartement. In de film wordt dit beeld echter al snel ontleed. 

Theo maakt trouwfoto’s en in wat scènes wordt getoond hoe moeilijk het is voor mensen om zich voor te doen als gelukkig op de dag die de mooiste van je leven zou moeten zijn. Theo heeft naast zijn trouwfoto’s een ander project. Als Gumshoot fotografeert hij mensen die zich in opdracht door hem laten stalken. Aan het begin van Monogamy zien we Theo een oude man volgen, terwijl hij in het geheim hem fotografeert. Achteraf praat hij met de man aan de hand van de foto’s en hoe hij er uitziet voor een vreemde.

Als Gumshoot raakt Theo in de ban van Subgirl die hem vraagt om op een ochtend foto’s van haar te maken in een park. De sensuele Subgirl brengt obsessieve en voyeuristische trekken in Theo naar boven en ze vraagt hem om haar vaker in het geheim te fotograferen. Als Nathalie hem betrapt in het bewerken van de foto’s is er bij haar een ongemakkelijkheid. Actrice Rashida Jones weet dit perfect over  te brengen in een reactie waarbij ze verbazing, jaloezie en begrip vermengt. Geleidelijk ontstaat er een kloof tussen het paar waarbij Theo zich meer laat leiden door gevoelens van lust die opdoemen, terwijl Natalie geen raad weet met zijn gedrag.

Noodzakelijke illusies
Als een film over de onzekerheden die huidige relaties kunnen teisteren is Monogamy subtiel en intiem. Theo’s probleem is dat hij niet lijkt te kunnen kiezen tussen vluchtige verlangens of emotionele vastigheid. De wetenschap dat hij binnenkort gaat trouwen en daardoor een deel van zijn zelfstandigheid moet opgeven brengt hem verder aan het twijfelen. Hij is niet de enige. In een paar mooie scènes in een bar praat hij met vrienden die ook klagen over hun relaties en de luxeproblemen die Brooklyn met zich meebrengt zoals winkelen in een Farmers Market (“I like salads but I don’t like shopping for salads!”). Deze scènes zijn gefilmd in zacht licht terwijl de mannen kijken naar andere mensen en levens, terwijl zij zich afvragen of zij nu het geluk hebben gevonden.

Monogamy is het fictiedebuut van Dana Adam Shapiro die eerder de docu Murderball maakte. In zijn stijl is de film poëtisch realistisch waarbij Brooklyn, ondanks de onvermijdelijke relatiebreuk, wordt neergezet als een dorpse en knusse wijk te midden van het metropool.  Minder bevredigend is de uitwerking van de voyeuristische Subgirl verhaallijn die doet denken aan Antonioni’s Blow-Up. In bepaalde gevallen lijkt Shapiro een thrillersfeer te suggereren zonder dat die verder wordt opgepakt.

De boodschap van de film is uiteindelijk dat mensen noodzakelijke illusies nodig hebben. Van de mensen die zich op hun trouwdag laten fotograferen tot de erotische situaties waar Theo via Subgirl mee geconfronteerd wordt. Ondanks de op het eerste gezicht relaxte en oprechte intimiteit tussen Theo en Natalie blijken zij net zo goed een relatie te hebben gefundeerd op verschillende illusies. Wat overblijft is de keuze die je moet maken als je daadwerkelijk om iemand geeft ondanks de vrijheid die je opgeeft. Monogamy kiest hierbij niet voor een gemakkelijke conclusie, maar ook niet voor de geijkte paden van een relatiefilm. Op zijn manier is Monogamy een bescheidenere versie van Blue Valentine die ook dicht bij het leven staat en je laat meevoelen met de twijfels die mensen kwellen.

THEMA - DE LENIGE LIEFDE
Eindelijk lente! Planeet Cinema krijgt er kriebels van in de buik en focust in maart en april op interessante recente romantische films.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Nordisk Film
DARK HORSE
Gejaagd door... niemand eigenlijk
>>>