Meteen naar de tekst springen
Kinepolis Film Distribution

INDEX >> RECENSIES >> DE HELAASHEID DER DINGEN

DE HELAASHEID DER DINGEN
De triomftocht begint in Reetveerdegem

uitstekend  

Matthias Van Wichelen | 05/10/2009


Share/Bookmark

De Vlaamse filmherfst wordt gedomineerd door De Helaasheid der Dingen. Aan de verfilming van de succesroman van Dimitri Verhulst is niet te ontsnappen de komende weken en maanden. Met al dat hoerageroep en die ongebreidelde lofzangen op voorhand zal de film door iedere filmliefhebber aan de strengst mogelijke crash-test onderworpen worden. Hij zal slagen met grote onderscheiding. De Helaasheid is namelijk even meeslepend als onweerstaanbaar.

Achteraf is het natuurlijk gemakkelijk praten, maar waarschijnlijk was Felix Van Groeningen de enige Vlaamse cineast die in staat moest worden geacht om de verfilming van de Reetveerdegemse kroniek tot een goed einde te brengen. Met Steve + Sky en Dagen Zonder Lief had hij al bewezen dat hij diep in de soms morsige ziel van de Vlaming kan kijken. Zijn vorige films draaien rond niet-geslaagden in het leven – losers is zo'n vies woord. Van Groeningen portretteert hen zonder enige terughoudendheid als wroeters met een tragisch gebrek aan talent voor dagelijks geluk. Sukkels zijn het. Maar niet altijd. Het zijn ook goede loebassen en romantische zielen en Van Groeningen ziet hen graag.

In vergelijking met de familie Strobbe uit de Helaasheid der Dingen zijn Steve, Sky, Niek en de Kelly's stijf bourgeoisvolk. De 14-jarige Gunther is de centrale figuur in de roman en de film. De wittekop woont onder een dak met zijn vader Marcel en zijn drie ooms: Nonkel Koen, Nonkel Petrol en den Breejen. Gunthers vaders is postbode. De andere drie mannen zijn voltijds aan de drank. Zitten ze niet op café dan slapen ze hun roes uit of bestijgen ze een caféslons.

De familie Strobbe geeft de begrippen disfunctioneel en marginaal een nieuwe dimensie. De vier mannen leren Gunther drinken, roken en vuile klap verkopen. Hem opvoeden is van bijkomstig belang. Aanvankelijk heeft de prille tiener daar weinig last van. Hij geniet van de aandacht van de volwassen en amuseert zich in hun slipstream. Gunther is één echte Strobbe, een lid van de clan. Dat hij iedere dag straf moet schrijven laat hem koud. Dat de buitenwereld hem met de nek aankijkt, merkt hij niet eens.

Ontmoetingen met een aantal normale mensen – voor Gunther is dat zowat iedereen die minder dan één bak bier en één fles jenever per dag drinkt – doen hem langzaam inzien dat hij niet veroordeeld is tot een leven ver voorbij de rand van de maatschappij.

De grootste verdienste van scenaristen Christophe Dirickx en Felix Van Groeningen is dat ze de ziel en het karakter van de roman hebben gerespecteerd. Ook de film biedt die unieke mix van diepe menselijke ellende met uitbundige en hilarische komische scènes die een onbedwingbare lach forceren. Lachen, hardop, terwijl het eigenlijk om te janken is. De Helaasheid is geen film voor mietjes. De Strobbes zijn ook in de filmversie marginaal en asociaal tot in het diepste van hun vezels. De film is bovendien een pak dreigender en donkerder dan de roman.

Van Groeningen toont de familie zoals ze is zonder te vergoelijken en zeker zonder op hen neer te kijken. Hij doorprikt hun ranzigheid en filmt mensen. Voor de derde keer op rij pakt hij uit met een zinderende milieuschets en toont hij zich een uiterst creatieve sfeerschepper. De Helaasheid ziet er fantastisch uit met die retrodecors, waanzinnige kapsels en al die oude bierglazen (Krüger).

De vorm ligt helemaal in balans met de inhoud. De ultieme beheersing en dosering houden de film op het juiste spoor. Er zit veel smerigheid in en de pis-kak-stront-kak-momenten zijn niet op één hand te tellen, maar ze vormen een heel natuurlijk, organisch onderdeel van het verhaal. Zoals een film over een Formule 1-piloot niet werkt zonder raceauto's en pitspoezen kan De Helaasheid niet zonder platte en scabreuze flitsen.

De regisseur doet ook niet meer dan nodig is. Het warm water is al uitgevonden. Vertrekkend van een stevig, klassiek opgebouwd scenario laat hij de nodige ruimte aan zijn indrukwekkende cast om uit te excelleren. Van Koen De Graeve hebben we lang nog niet alles gezien. Zijn verschijning als drankverslaafde, door liefdesverdriet verteerde, liefhebbende vader is imposant. Hij heeft met Celle een personage gecreëerd dat in een fractie van een seconde van een tedere lamme goedzak verandert in een bloedlinke psycho die rijp is voor het gesticht. Gunther – een complexloze vertolking van de jonge Kenneth Vanbaeden – vergeeft zijn slechte vader veel omdat hij ergens in zijn binnenste wel weet dat hij zijn best doet maar voorlopig niet beter kan. Celle is een monumentaal vulkanisch filmpersonage: humor, charme, tragiek, agressiviteit in één man.

Koen De Graeve is omringd door erg complementair talent: Bert Haelvoet, Johan Heldenbergh, Wouter Hendrickx en niet te vergeten Gilda De Bal spelen niet zo maar Strobbes maar zijn het geworden tijdens de opnames. Ze hebben niet allemaal even veel tekst, maar maken indruk als perfect op elkaar ingespeelde ensemblecast.

De razend knappe vertolkingen en de machtige opbouw van het scenario krijgen extra glans door het beweeglijke camerawerk van Ruben Impens, de dynamische montage van Nico Leunen en de soundtrack van Jef Neve.

Laat de triomftocht van De Helaasheid der Dingen beginnen. Perfect is hij niet – hij had compacter gekund en de voice-over heeft niet altijd even veel toegevoegde waarde – maar Felix Van Groeningen en co hebben getekend voor een nieuw absoluut hoogtepunt in de Vlaamse cinema. Schol!

Gezien op het 36ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent


Titel: De Helaasheid der Dingen
Genre: Drama
Speelduur: 1u47
Regisseur: Felix Van Groeningen
Acteurs: Kenneth Vanbaeden, Koen De Graeve, Valentijn Dhaenens, Bert Haelvoet, Johan Heldenbergh, Wouter Hendrick, Gilda De Bal, Sara De Bosschere, Natali Broods

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

UIP
MUNICH
Avner’s Five
>>>