Meteen naar de tekst springen
Benelux Film Distributors

INDEX >> RECENSIES >> HAPPY SWEDEN

HAPPY SWEDEN
Ga eens naar jezelf kijken

goed  

Matthias Van Wichelen | 04/10/2009


Share/Bookmark

Vorig jaar won De ofrivilliga het Europees Filmfestival van Brussel. De tweede film van regisseur Ruben Östlund komt nu eindelijk in de zalen. Het Zweedse drama is te zien in twee zalen: één in Brussel en één in Leuven. Nu ja, beter een bescheiden release dan helemaal geen release.

De oorspronkelijke Engelse titel was Involuntary. Nu heet hij Happy Sweden. De nieuwe titel is ironisch want ondanks de fijne humor is Happy Sweden alles behalve een dijenkletser.

We zijn de laatste jaren tsunami-gewijs overspoeld door mozaïekfilms. Het verrassingseffect is weg wat niet wegneemt dat Östlund een erg knappe en interessante film heeft gemaakt die de nodige aandacht verdient. Happy Sweden is het type film dat jongeren aanzet om sociologie te studeren.

De vijf afzonderlijke verhaallijnen tonen hoe verpletterend de groepsdruk kan zijn op een individu. De voorbeelden zijn uitstekend gekozen, boeiend uitgewerkt en vaak pijnlijk herkenbaar. Het meest in het oog springend zijn de blonde tienermeisjes die sexy foto's maken voor de webcam. Ze maken zich klaar voor een stevig in alcohol gedrenkt avondje uit. Een vermoeide buschauffeur windt zich nodeloos op na een onnozelheid. Hij rijdt niet verder voor de 'dader' zich aangeeft. De onschuldige medepassagiers worden gestraft.

Een rijke vijftiger geeft een verjaardagsfeest dat anders verloopt dan gepland. Een groep dertigers speelt vulgaire spelletjes wanneer ze zat zijn. De collega's dagen elkaar uit. Het gaat telkens fout maar toch blijven ze vrienden. Een lerares doet een experiment in de klas. In de leraarskamers spelt ze haar collega's de les.

De uitdaging bij mozaïekfilms is om alle verhaallijnen even interessant te maken. Heb je je als kijker net ingeleefd in een bepaalde situatie en heb je sympathie opgevat voor een personage dan springt de regisseur naar een nieuwe – misschien minder boeiende – verhaallijn waardoor de aandacht wegzakt. Happy Sweden is homogeen op dat vlak al zijn de verhaallijnen rond de pubermeisjes en de dertigers net iets sterker dan de anderen.

De film prikkelt en steekt. De regisseur springt van de hak op de tak en sluit zijn scènes af met een rudimentaire zwart beeld. De personages praten en lachen veel. Östlund brengt de prater bijna nooit in beeld. Hij richt zijn camera om de luisteraar en peilt naar de reacties op het gezegde. De eenvoudige situaties krijgen gaandeweg meer diepgang en gewicht. Het lachen vergaat de kijker al snel omdat de 'ben ik ook zo?'-vraag zich opdringt.
Ruben Östlund is er vijf keer in geslaagd om een intrigerend verhaaltje te verzinnen met levensechte, geloofwaardige personages. Visueel is zijn film een voltreffer zonder dat hij per se wil uitpakken met geniale vondsten. Het is mooi en functioneel tegelijkertijd. De beelden versterken het verhaal en omgekeerd.

Waar ze in het hoge Noorden die goede acteurs en actrices blijven vinden, is een raadsel. De cast bestaat voor het overgrote deel uit onervaren lui die doen geloven dat ze al een eeuwigheid in het vak zitten.

Happy Sweden is intelligente confronterende cinema die werkt als een spiegel. Zeer de moeite.


Titel: De ofrivilliga / Happy Sweden
Genre: Drama
Speelduur: 1u38
Regisseur: Ruben Östlund
Acteurs: Villmar Björkman, Lola Ewerlund, Mia Ericsson, Maria Lundqvist, Henrik Vikman, Ida Linnertorp, Linnea Cart-Lamy, Sara Eriksson, Cecilia Milocco, Alicia Gustavsson, Leif Edlund Johansson, Olle Liljas

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
MARIA FULL OF GRACE
Wie snuift is medeplichtig
>>>