Meteen naar de tekst springen
Sony

INDEX >> RECENSIES >> DISTRICT 9

DISTRICT 9
Aparte sciencefiction

uitstekend  

Hans Dewijngaert | 03/10/2009


Share/Bookmark

Alleen dat ene beeld al is hallucinant: boven Johannesburg zweeft een gigantisch ruimteschip in de lucht. Maar District 9 is meer dan één beklijvend shot. Het regiedebuut van Neill Blomkamp is een zowel overrompelende als diepzinnige film waar zowat alles aan klopt.

Zoals we vandaag terugkijken op het markante succes van The Blair Witch Project, zo blikken we over twintig jaar misschien terug op het sprookje van District 9, al valt te hopen dat Neill Blomkamps carrière minder hobbelig verloopt dan die van Daniel Myrick en Eduardo Sánchez. Maar de gelijkenissen zijn vooralsnog treffend. Was hun debuut de eerste film die zichzelf hypte via internet, dan heeft District 9 een andere primeur: hij werd de wereld in getwitterd. In Amerika groeide de film, ondersteund door een uitgekiende marketingcampagne, uit tot de monsterhit van het jaar. Een sequel lijkt nu al een uitgemaakte zaak.

Dat lijkt allemaal verbluffend voor het speelfilmdebuut van een tot dusver onbekende 29-jarige Zuid-Afrikaan, die uitweek naar Vancouver om er zich toe te leggen op het maken van special effects en anno 2005 niet wist wat hem overkwam toen Peter Jackson vroeg om de videogame adaptatie Halo onder handen te nemen. Het monsterverbond tussen Universal Pictures en 20th Century Fox zou 200 miljoen dollar kosten. De film kwam er uiteindelijk – en achteraf bekeken gelukkig - niet, maar als goedmakertje kreeg Blomkamp van Jackson carte blanche: dertig miljoen dollar om een lange versie te maken van zijn in 2005 gedraaide korte film Alive in Joburg.

District 9 gaat van start als een mockumentary waarin we interviews en beelden te zien krijgen van grotendeels xenofobe overheidsagenten die reconstrueren wat er zich heeft afgespeeld in District 9, de overbevolkte, smerige sloppenwijk in hartje Johannesburg die niet bevolkt wordt door mensen, maar door buitenaardse wezens. De vreemdelingen leven er al sinds hun ruimteschip in 1982 om onbekende reden dienst weigerde boven de Zuid-Afrikaanse stad.

Wanneer de wat suffige ambtenaar Wikus Van De Merwe de opdracht krijgt om de aliens op de hoogte te brengen van hun uitlevering naar een nieuw vluchtelingenkamp honderden kilometers verderop, duiken we als toeschouwer mee de slums in. De aliens – afzichtelijke, iele wezens die een vreemd kliktaaltje spreken - leven er als zieke, uitgehongerde sukkels die uitgebuit worden door Nigeriaanse maffiabendes die voedsel en wapens controleren. Doet Van De Merwe aanvankelijk nog lacherig over zijn nieuwe job, een incident in het district zal zijn kijk op de hele zaak grondig veranderen.

Neill Blomkamp, zelf een kind van de apartheidspolitiek die Zuid-Afrika officieel tot 1990 in twee kampen verdeelde, maakt er geen geheim van dat zijn film een politiek pamflet is tegen rassenhaat. De parallellen tussen film, grotendeels opgenomen in Soweto, en werkelijkheid liggen voor de hand. Door van de asielzoekers drie meter lange buitenaardse wezens te maken (die spottend garnalen worden genoemd) bekijkt hij de rassenproblematiek vanuit een andere invalshoek. Het beeld dat hij ophangt is niet mooi en wordt er gedurende de film alleen maar lelijker op.

Tegelijkertijd ontpopt deze aanklacht tegen racisme zich als een stevige, confronterende actiefilm. Tegen wil en dank moet Van De Merwe als een mannelijke Ripley immers het strijdgewoel in. Het tweede deel van de film staat dan ook bol van spectaculair wapengekletter, grootse ontploffingen en een grande finale die niet zou misstaan in Transformers.

Maar Blomkamp is slim: nooit plaatst hij actie boven acteur. Zijn focus blijft de hele tijd gericht op de aliens en de onvergetelijke antiheld van deze film, een geweldige rol van nieuwkomer Sharlto Copley. Uitgeput, moe getergd en in een groots robotpak gehesen, waant hij zich op geen enkel moment de nieuwe Terminator. Een blik in de hemel richting ruimteschip stelt hem voortdurend voor morele dilemma’s en moeilijke beslissingen. District 9 getuigt van een gelaagdheid die je nog maar zelden aantreft in sciencefictionfilms.


Titel: District
Genre: Sciencefiction
Duur: 1u52
Regisseur: Neill Blomkamp
Cast: Sharlto Copley, Kenneth Nkosi, Jason Cope, Nathalie Boltt, Sylvaine Strike, John Sumner en Nick Blake

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox/Lucasfilm
STAR WARS: EPISODE III - REVENGE OF THE SITH
The circle is now complete
>>>