Meteen naar de tekst springen
Cinéart

INDEX >> RECENSIES >> BLIND MOUNTAIN

BLIND MOUNTAIN
Steriel kat-en-muisspel

middelmatig  

Jeffrey De Keyser | 09/09/2009


Share/Bookmark

Met ruim 1,3 miljard inwoners is China het volkrijkste land ter wereld. Om de bevolkingsgroei aan banden te leggen, geldt er sinds 1979 een strenge geboortepolitiek die het ouders verbiedt om meer dan één kind te hebben. Omdat Chinezen - vooral om financiële redenen - een voorkeur hebben voor jongens, worden vrouwelijke foetussen vaker geaborteerd, waardoor een scheve seksratio ontstaat. Een pervers gevolg daarvan is dat er nog dagelijks jonge vrouwen uit de steden worden ontvoerd om het groeiende vrouwentekort op het platteland te ondervangen.

Blind Mountain (Mang Shan) brengt het relaas van zo’n jonge vrouw. Xuemei Bai (Huang Lu) is een 22-jarige universiteitsstudente die wil bijklussen om haar studies te bekostigen. Op haar eerste werkdag trekt ze samen met haar werkgever naar Noord-China om er geneeskrachtige kruiden in te slaan. Na het innemen van een drankje wordt Xuemei plots duizelig. Wanneer ze de volgende dag wakker wordt, zijn haar collega’s verdwenen. Een lokale varkensboer, Degui (Yang Youan), beweert haar echtgenoot te zijn en houdt haar gevangen in het huis van zijn ouders. Pas dan dringt het tot haar door dat ze is meegelokt door een vrouwenhandelaar. Xuemei verzet zich hevig en onderneemt de ene ontsnappingspoging na de andere, maar telkens wordt ze gevat, geslagen en verkracht.

De jonge vrouw zit gevangen in een kafkaiaanse cocon. De woeste bergen kan ze onmogelijk bedwingen, en zelfs als raakt ze voorbij de streng bewaakte weg naar het dorp, dan wordt ze er telkens opgevangen door collaborerende dorpsbewoners. Daarmee zitten we in het hart van de sociale kritiek die Blind Mountain wil brengen. Dat jonge meisjes door criminelen worden ontvoerd en als bruid worden verkocht is schrijnend, dat hele dorpsgemeenschappen zich achter hun tradities verschuilen om het misdrijf toe de dekken is weerzinwekkend. In Blind Mountain kan de dader niet alleen rekenen op de actieve steun van zijn ouders, vrienden en buren, ook de politie en het lokale bewind knijpen graag een oogje dicht.

Hoewel regisseur Li Yang met zijn realistisch portret over vrouwenhandel en seksslavernij op het Chinese platteland een maatschappelijk erg gevoelig thema aansnijdt, kan Blind Mountain niet zonder meer overtuigen. Inhoudelijk gaat de film gebukt onder een slappe spanningsboog, holle personages en een steriele dramatische afwikkeling, plottechnisch komt Li niet veel verder dan een schier eindeloos kat-en-muisspel.

Toch kent Blind Mountain ook enkele sterke momenten, zoals de scène waarin Degui’s moeder Xuemei ervan probeert te overtuigen om haar lot te aanvaarden, het beeld van een verdronken baby in de dorpsvijver, en de ijzingwekkende sequentie waarin Degui’s vader Xuemei vasthoudt terwijl zijn zoon haar verkracht. Ook op het camerawerk valt weinig af te dingen: het indrukwekkende Qinling-gebergte, de traditionele gebruiken op het platteland en de obligate seizoenswissels worden erg knap in beeld gebracht.

Maar als politieke aanklacht mist Blind Mountain omkadering. Het is iets te gemakkelijk om de schuld van het drama op het lokale bewind af te schuiven en de federale overheid te ontzien. Beijing is even blind als Qinling. Al valt het niet uit te sluiten dat de rol van de Volksrepubliek de censuurmolen niet heeft overleefd.

Blind Mountain is al bij al bij al een verdienstelijke poging om aan de hand van een persoonlijke tragedie de groeipijnen van een reus in transitie te vatten. Het is geëngageerde cinema zonder pretenties, maar helaas ook zonder veel diepgang.

Gezien op het 34ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent


Titel: Blind Mountain
Genre: Drama
Speelduur: 1u37
Regisseur: Li Yang
Acteurs: Huang Lu, Yang Youan, Zhang Yuling, He Yunle

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Paramount
HOW TO LOSE A GUY IN 10 DAYS
All is fair in love and war
>>>