Meteen naar de tekst springen
Benelux Film Distributors

INDEX >> RECENSIES >> GAMER

GAMER
Het leven als spel

goed  

Steve De Roover | 06/09/2009


Share/Bookmark

Hoewel de namen Mark Neveldine en Brian Taylor bij de meeste mensen niet echt een belletje zullen doen rinkelen, zijn de twee filmmakers rijzende sterren aan de hemel van de actieprent. Hun vorige film, Crank 2: High Voltage, vond weliswaar niet echt een publiek in de wereldwijde bioscopen, maar er is geen enkele twijfel dat de twee mannen weten hoe ze een spectaculaire en vaak vernieuwende actiefilm moeten maken. Met Gamer overtreffen ze nu al zichzelf. Welcome to the next step in reality!

Gamer speelt zich af in de nabije toekomst, waar de mens het vermogen en de technologie heeft om via de geest controle te krijgen over andere mensen. Dat wordt toegepast in een populair online game, waar miljoenen gebruikers kunnen inloggen om hun fantasieën uit te spelen. Door manipulatie van de geest heeft gamen een nieuwe dimensie gekregen, waarbij mensen nu niet spelen met een door de computer gegenereerd poppetje, maar met een mens van vlees en bloed. Kable (Gerard Butler) is zo iemand. Hij is een superster en cultheld die zich begeeft in de game “Slayers”, een spel bedacht door de gluiperige miljonair Ken Castle (Michael C. Hall). Hij wordt bestuurd door Simon (Logan Lerman), een jonge populaire gamer die altijd van zijn tegenstanders weet te winnen. Het is Kable’s doel om lang genoeg te overleven om uiteindelijk het spel te kunnen verlaten, zijn familie te bevrijden, achter zijn ware identiteit te komen, en om de mensheid te redden van Castle’s technologie.

De eerste Crank-film wordt door veel actie- en gamefans omschreven als één van de betere videogamefilms, hoewel de film ironisch genoeg niet gebaseerd is op een videospelletje. Toch wisten Neveldine en Taylor enkele jaren geleden een film te maken die perfect de essentie en de adrenaline verhogende actie wist te vatten van diverse ‘shooters’ en geliefde spelletjes zoals Grand Theft Auto. Met Gamer gaan ze nog een stapje verder en wordt het duidelijk dat de twee filmmakers echte fans zijn van videogames. Gelukkig is het krankzinnige uit Crank 2: High Voltage (grotendeels) afwezig en bevat het door henzelf geschreven scenario meer lagen dan je op het eerste gezicht zou zeggen. Gamer is uiteraard een actiefilm - verwacht je aan een stortvloed van kogels, explosies, véél bloed en rollende spieren - maar toch bevat bijna elke scène een al dan niet subtiele commentaar op reality-tv, voyeurisme, mediamanipulatie en de vreemde drang van iedere mans naar roem en aandacht.

Bovendien wisten de heren hun film verhaaltechnisch zo op te bouwen dat je vanaf de eerste tot de laatste seconde geboeid blijft kijken. Je leert alle personages kennen en hoe verder de film evolueert, hoe meer de puzzelstukjes op de juiste plaats beginnen te vallen. Neveldine en Taylor hadden een behoorlijk indrukwekkende cast voorhanden en het acteerwerk is dan ook erg goed, met enkele geslaagde en erg kleurrijke bijrollen. Vooral Gerard Butler (300, RocknRolla) bewijst voor eens en altijd dat hij het best past in harde actiefilmst. Ook Michael C. Hall (uit de geweldige televisiereeks Dexter) is uitstekend op dreef als de gluiperige slechterik van dienst.

Het moment dat de twee titanen eindelijk lijnrecht tegenover elkaar staan (vooraf gegaan door een hilarisch muzikaal intermezzo) is knokwerk van de bovenste plank. Een mooie conclusie van een wervelende actieprent.


Titel: Gamer
Genre: Actie/sciencefiction
Speelduur: 1u35
Regisseur: Mark Neveldine en Brian Taylor
Acteurs: Gerard Butler, Amber Valletta, Michael C. Hall, Kyra Sedgwick, Logan Lerman, Alison Lohman, Chris Bridges, John Leguizamo

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

RCV
THE DARK
Verspilling van tijd en moeite
>>>