Meteen naar de tekst springen
RCV Film Distribution

INDEX >> RECENSIES >> DEFIANCE

DEFIANCE
Joodse Robin Hood

middelmatig  

Michel Druart | 02/03/2009


Share/Bookmark

Dramatische waargebeurde verhalen doen het altijd goed in Hollywood. Als er ook Joden en Nazi's in verwerkt kunnen worden, is dat alleen maar een bonus. Defiance is zo een film die de drama-checklist perfect volgt, maar wordt er nog iets extra toegevoegd?

In 1941 begint operatie Barbarossa, de inval van Nazi-Duitsland in de Sovjet-Unie. Eén van de eerste gebieden die veroverd wordt is Belarussia, een provincie van Polen die in 1940 werd geannexeerd door de Sovjet-Unie. De drie Joodse broers Tuvia (Daniel Craig), Zus (Liev Schreiber) en Asall Bielski (Jamie Bell) kunnen ontkomen aan de oprukkende Duitse troepen en verbergen zich diep in de bossen.

Al snel ontdekken ze dat ze niet de enige Joden zijn die op dit idee kwamen en langzaam maar zeker breidt hun groep zich uit tot ze meer dan duizend vluchtelingen herbergen in de wouden. Tuvia en Zus groeien uit tot de feitelijke leiders van de verstekelingen, maar al snel blijkt dat ze een verschillende koers van elkaar willen volgen. Tuvia wil vooral zoveel mogelijk Joden redden, terwijl Zus wraak wil op de moord op zijn ouders en andere Joden.

De korte inhoud leest alsof het verzonnen is door een doorsnee scenarist en toch is dit een waargebeurd verhaal. Lang is er niets over deze episode bekend geweest, maar het leven van de echte Tuvia (die tot aan zijn dood in 1987 taxichauffeur is geweest in Manhattan) verscheen een paar jaar geleden in boekvorm en scenarist Edward Zwick (Blood Diamond, The Last Samurai) nam onmiddellijk een optie op de verfilmingsrechten.

Het is dan ook een perfect verfilmbaar verhaal met alle nodige ingrediënten: er zijn duidelijke slechte en goede personages, romantiek, actie, verraad en de nodige spanning om het verhaal tot het einde boeiend te houden. De premisse is namelijk erg simpel: overleven op alle mogelijke manieren.

Ondanks al die elementen die van een gewone film een topfilm zouden kunnen maken, is Defiance een erg standaard product. Keer op keer wordt herhaald hoe moeilijk het allemaal wel was voor de vluchtelingen, hoe uitzichtloos hun situatie, wat voor verschrikkelijke ontberingen ze ondergaan hebben. Natuurlijk is dit allemaal zo, maar Defiance voegt niets toe aan het al bekende verhaal. personages komen nooit tot leven maar blijven hun stereotype zelf. Al zal dit niet aan de acteurs gelegen hebben.

Het is moeilijk om Daniel Craig niet overal als James Bond te zien, maar hij is natuurlijk niet voor niets een goede acteur en hij slaagt er ook nu in om – ondanks al zijn heldhaftigheid – 007 een beetje te doen vergeten. Zijn verschrikkelijke accent helpt niet: een mengeling van Engels met een erg slecht nagebootst Russisch accent. We beseffen dat de mensen in die tijd geen Engels praatten, dus die Allo Allo'-achtige dialecten zijn onnodig en irritant.

De rest van de acteurs speelt op automatische piloot de dramatische rol die ze toebedeeld kregen; de moedeloze blikken en gefronste wenkbrauwen zijn bijna constant in beeld. De enige die hier aan ontsnapt is de altijd geweldige Liev Schreiber. Deze niet zo bekende maar overal aanwezige acteur slaagt erin om de harde rol van Zus toch de nodige diepgang mee te geven.

Defiance speelt zich grotendeels af in de bossen van Belarussia, maar is opgenomen in Litouwen. We nemen aan dat de bomen er daar even majestueus uitzien als die in de vroegere Sovjet-Unie, en de film slaagt erin om de nodige geloofwaardigheid mee te geven aan een toch licht ongeloofwaardig uitgangspunt: dat de Duitsers een duizendtal Joden lange tijd met rust zouden laten omdat ze zich verschuilden in een bos. Ook wordt er nauwelijks diepgang gegeven aan de Duitse tegenstanders: ze zijn door en door slecht en enkel uit op het vermoorden van Joden, meer hoeft u niet te weten als kijker.

Defiance is dan ook een doorsneefilm die door de goede acteurs net boven de middelmaat wordt geheven, maar niet lang in het geheugen blijft hangen. Daarvoor is Defiance veel te middelmatig.


Titel: Defiance
Genre: Actie / Drama
Speelduur: 137 min
Regisseur: Edward Zwick
Acteurs: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell, Alexa Davalos

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Warner Bros
PAY IT FORWARD
Verbeter de wereld
>>>