Meteen naar de tekst springen
Universal Pictures International (UPI)

INDEX >> RECENSIES >> HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY

HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY
Beautiful Freak

goed  

Hans Dewijngaert | 19/10/2008


Share/Bookmark

Na het overweldigende succes van Pan's Labyrinth had regisseur Guillermo del Toro zijn volgende film maar voor het uikiezen: I Am Legend, One Missed Call, Harry Potter and the Half-Blood Prince of toch maar Halo? Niks van. De eigenzinnige Mexicaan wilde terug naar zijn hellejong.

De plannen voor een sequel op Hellboy werden nochtans al in 2004 gesmeed, enkele maanden na de release van de eerste prent. Financiële problemen bij de Revolution Studios zorgden voor uitstel en uiteindelijk afstel, tot Universal de rechter op de franchise opkocht. Del Toro en co. trokken naar de nieuwe Korda Studios in Hongarije voor het gros van de opnames. Een dik jaar later mag Hellboy als laatste der superhelden de blockbusterzomer anno 2008 met de vlam in de pijp afronden.

De grimmige rode kolos (Ron Perlman) is de pain in the ass van het Bureau voor Paranormaal Onderzoek en Defensie. Zijn kracht en sterkte is er onmisbaar, maar Hellboys karakter zouden ze liever kwijt dan rijk zijn. Subtiliteit is niet Hellboys sterkste troef. Liever nog dan aan een heerlijke Havanna te lurken, poseert hij publiekelijk op foto’s. Het wordt zelfs zo erg dat het Bureau in de persoon van Johann Krauss (James Dodd), een met een Duits accent sprekende regelneef, een nieuwe pion naar voren schuift.

Dat is nodig, want er is werk aan de winkel. Tijdens een veiling in hartje New York zorgt Prins Nuada (Luke Goss) voor dood en verderf, samen met het monster Wink (Brian Steele) en een legertje bloeddorstige tandenfeeën. Nuada is, om kort te gaan, op zoek naar de drie delen van een kroon om het Gouden Leger te doen ontwaken. Dat onverwoestbare, mechanische leger was destijds door een trol ontworpen in de strijd tegen de mensheid, maar is sinds de vrede tussen trollen, elfen en mensen niet meer actief.

Het met mythen en legenden doorspekte verhaal heeft niet veel om het lijf, maar Del Toro trekt de aandacht met zijn onmiskenbare visuele flair en ongebreidelde verbeeldingskracht. De Mexicaan hield zich tijdens de opnames van Pan's Labyrinth bezig met het scenario van Hellboy II en dat laat zich merken. Verschillende fabelwezens lijken zo weggelopen uit het labyrint van de mythische faun. Een bezoekje aan de trollenmarkt onder Brooklyn Bridge is dan weer een dappere knipoog naar de beroemde barscène uit Star Wars. Zelden zo’n stelletje ongeregeld bij elkaar gezien.

Naast spectaculaire actiescènes – waaronder het gevecht met een gigantisch boommonster - ruimt Del Toro ook ruim baan voor karakterontwikkeling. Hellboy zelf leeft op gespannen voet met de letterlijk en figuurlijk licht ontvlambare Liz (Selma Blair), die zwanger lijkt te zijn en verderop in de film – wanneer Hellboy gewond raakt door een speer – voor een belangrijk moreel dilemma geplaatst wordt. Waterwezen Abe ontmoet in een mooie elf dan weer de liefde van zijn leven. De innerlijke demon in Hellboy fluistert ook in deze film vervaarlijk in zijn oor: waarom zou hij de mensheid blijven dienen als ze hem toch maar als een lelijke freak zien?

De afwikkeling van de film – de helden trekken in het zog van de Prins naar Noord-Ierland – kan qua spektakelwaarde niet op tegen de strijd met het boommonster. Het mechanische raderwerkleger van 70x70 gouden soldaten blijkt onoverwinnelijk, omdat ze zichzelf na elke strijd weer kunnen in elkaar schroeven. Beetje stom, dat leger, als de regels van het spel toelaten dat Hellboy Prins Nuada gewoon mag uitdagen voor een gevecht van man tot man. Een keertje raden wie de ultieme mokerslag mag uitdelen.


Titel: Hellboy 2: the golden army
Genre: Actie
Speelduur: 2u00
Regisseur: Guillermo Del Toro
Acteurs: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Jeffrey Tambor, Luke Goss, John Hurt en Anna Walton

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
BANDIDAS
Wild Wild Breast
>>>