Meteen naar de tekst springen
organisatie

INDEX >> FESTIVALS >> EUROPEES FILMFESTIVAL VAN BRUSSEL

EUROPEES FILMFESTIVAL VAN BRUSSEL
Vooruitblik: Spannender, avontuurlijker en gewaagder dan ooit

 

Matthias Van Wichelen | 25/06/2008


Share/Bookmark

Zaterdag start de zesde editie van het Europees Filmfestival van Brussel. Eerste en tweede films van getalenteerde Europese regisseurs vormen nog altijd de hoofdmoot van de meest onderschatte film filmweek van het land. Veertien competitiefilms dingen mee naar de hoofdprijs. De nevensecties besteden extra aandacht aan de Belgische film en exploreren de eigenzinnige wereldcinema.

De gratisopenluchtvertoningen van publieksvriendelijke auteursfilms moeten de hippe Brusselse jongeren (van geest) richting Flagey lokken. Meer dan ooit is het Europeese Filmfestival van Brussel de gelegenheid om op goed geluk een ticket te kopen zonder vooraf te willen weten wat je als filmliefhebber voorgeschoteld krijgt.

Er is absoluut geen lijn te trekken in de selectie van de competitiefilms. Het extreem heterogene aanbod voedt de cinefiele nieuwsgierigheid. Zo is er het Finse Black Ice waarin een gynaecologe ontdekt dat haar man een buitenechtelijke relatie heeft. Ze infiltreert in de wereld van zijn minnares. In de Russische tienerfilm Everybody dies but Me kijken drie 14-jarige meisjes halsrijkend uit naar een discobal. Nirvana is dan weer een extravagante film uit Sint-Petersburg waarin vlammende kleuren, knotsgekke kapsels en schreeuwerige post-punkkleding vorm geven aan een onwaarschijnlijk liefdesverhaal.

Serieuzer van aard zijn het Slovaakse Bind Loves over de moeilijkheden die blinden ondervinden in hun zoektocht naar de ware, het Duitse Das Fremde im mir gaat over een vrouw die niet houdt van haar pasgeboren baby. Het Duitse wonderkind Tom Tykwer is de producer van Das Herz ist ein dunkler Wald. In dit drama ontdekt een vrouw dat haar echtgenoot al jaren een parallel bestaan leidt.

Extra uitkijken is het naar With Your Permission het regiedebuut van de geweldige Deens actrice Paprika Steen, die furore maakte in de moderne klassiekers Festen en Idiots. De Scandinavische cinema is trouwens sterk vertegenwoordigd. Het Deense Erik Nietzsche – The Early Years – Part is de tweede film van Jacob Thuesen die een paar jaar geleden in Brussel indruk maakte met het intelligente en aangrijpende incestdrama Accused. Involuntary is een humoristische schets van jonge, zoekende Zweden.

Elementen van suspense, absurditeit, hard drama, pure kitsch en bitterzoete romantiek kenmerken de competitiefilms. Nog radicaler, verrassender en compromisloos zijn de geselecteerde films in de parallelle secties. Bij de Revelaties stijden Grieks, Frans, Spaans, Brits en Duits filmtalent om de aandacht.

De Spaanse thriller La habitación de Fermat en het Montenegrijnse sprookje It’s Hard to be Nice behoren tot de interessantste avant-premières. Het Frans-Libanese Melodrama Habibi opent de festiviteiten. Afsluiter is het Poolse Tricks, de tweede film van Andrzej Jakimowski, de man van het fijne Squint Your Eyes.

Het Europese Filmfestival van Brussel vindt plaats van 28 juni tot en met 6 juli in het Flageygebouw. Meer info op www.fffb.be

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Kinepolis Film Distribution
DIRTY MIND
Waar machogedrag toe leiden kan
>>>