Meteen naar de tekst springen
Fox

INDEX >> KLASSIEKERS >> WALL STREET

WALL STREET
Handel met voorkennis

 

Andy Thorrez | 27/02/2008


Share/Bookmark

Wie Oliver Stone zegt, denkt aan de regisseur die in Platoon oorlogsgeweld als een bewegend kunstwerk in beeld bracht. Critici die hun pen graag in vitriool dopen, noemen hem sinds JFK smalend de meester van de complottheorieën. De filmfans die Stone in de eerste plaats bestempelen als een cineast die de persoonlijke toer opgaat, zijn al een stuk dunner gezaaid. Toch gunde Stone met Wall Street het publiek een kleine blik in zijn ziel.

In Wall Street belicht Stone het keiharde, haast onmenselijke zakenleven uit de jaren 80. Hij doet dat in het zog van Bud Fox, een jonge beursmakelaar die droomt van het grote geld (gespeeld door Charlie Sheen) en gevestigde waarde Gordon Gekko (alias Michael Douglas), een volbloed cynicus die over lijken gaat. Niet meteen de ingrediënten voor een persoonlijke prent? Toch wel, want in Wall Street wemelt het van de vader-zoonrelaties die Stone baseerde op de band met zijn overleden vader… een beursmakelaar.

Wanneer Fox na ontelbare pogingen eindelijk een gesprek met zijn held en zakenicoon Gekko weet te forceren, gaan de poppen aan het dansen. Om Gekko van zijn kunnen te overtuigen, geeft Fox hem een beurstip over het noodlijdende Blue Star. Het aandeel van deze vliegtuigmaatschappij zou binnenkort de lucht in schieten. Wanneer die tip inderdaad goed uitpakt, neemt Gekko Fox onder zijn vleugels.

Het begin van alle ellende, want de gouden tip waarmee Fox de poort naar het succes opende, is niet helemaal koosjer. Fox kreeg de inside information immers van zijn vader, een vakbondsleider van Blue Star (gespeeld door Martin Sheen, Charlie’s echte vader). Handel met voorkennis heet dat in het vakjargon. Een strafbaar feit dat niet alleen Fox’ professionele toekomst, maar ook zijn band met zijn pa onder zware druk zet.

In de ban van het snelle geld, zijn charismatische mentor én een dame met een dure smaak (een oogverblindende Daryl Hannah als Darien Taylor) blijft Fox onbesuisd het illegale pad bewandelen. Belangrijke zakenlieden schaduwen, inbreken,… niets is hem te gortig om informatie over financiële transacties te bemachtigen. Fox’ directe chef Lou (een naamgenoot van Stone’s vader, vertolkt door Hal Holbrook) ziet het met lede ogen aan. Hij waarschuwt Fox dat er geen easy money bestaat. Wanneer de jonge broker die wijze raad in de wind slaat, volgt de onvermijdelijke crash.

Charlie Sheen is degelijk als de ambitieuze yuppie die het wil maken in het bikkelharde zakenmilieu. Zijn scènes met de altijd goede Sheen senior zorgen geregeld voor emotioneel vuurwerk. Toch is hij niet de attractie van Wall Street. Die eer is weggelegd voor een uitstekende Michael Douglas. Als de gehaaide Gordon Gekko werpt hij zich op als the man you love to hate. Gekko’s cynisme is zó bijtend dat het haast hilarisch wordt. Uitspraken als ‘liefde is de illusie die ervoor zorgt dat niet iedereen uit het raam springt’ en ‘als je vriendschap wil, koop dan een hond’ tekenen zijn ijskoude karakter. De scène waarin hij met zijn ‘greed is good’-speech een zaal vol tegenstanders voor zich wint, is niet minder dan legendarisch. Wall Street is Douglas’ artistieke hoogtepunt. De rol van de duivelse Gekko leverde hem een verdiende oscar voor beste acteur op. Jammer genoeg is Daryl Hannah met haar matte vertolking geen partij voor de rest van de cast.

Oliver Stone bewees met Wall Street dat de triomf van Platoon geen toevalstreffer was. Met dezelfde klasse schetst de regisseur het failliet van het meedogenloze kapitalisme en de American dream. Deze ode aan zijn vader is meer dan geslaagd. Heel wat mensen zijn van oordeel dat de beurs een even veilige geldbelegging is als een spelletje roulette in het casino. Maar zelfs als dat klopt, kunnen alle filmliefhebbers met een gerust hart een gokje wagen op Wall Street.


Elke maand stoffen we een filmklassieker af. Surf doorheen het archief om de vorige klassiekers te lezen.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Paradiso
ONCE
Fragiele liefde in een aaibare film
>>>