Meteen naar de tekst springen
Homescreen

INDEX >> FESTIVALS >> CINECHINE

CINECHINE
Een Chinees filmfeestje

 

Matthias Van Wichelen | 09/01/2008


Share/Bookmark

In Brussel start op donderdag 10 januari een festivalletje dat zich geheel concentreert op de Chinese cinema. Het verkleinwoord slaat op de beperkte duur – amper vier dagen, niet op de kwaliteit van de programmatie. CineChine toont een fijne selectie van hedendaagse films van de vierde en vijfde generatie. De meeste zijn voor het eerst in België op groot scherm te zien. Een blik vooruit.

Het Brusselse festival pakt uit met de avant première van de zwarte komedie Getting Home van Yang Zhang. De oude arbeider Zhao drinkt zich laveloos met zijn vrienden. Eén van hen valt dood neer. Zhao brengt het lichaam naar de geboortestad van zijn vriend: een reis van duizenden kilometers dwars door China. Op de vorige Berlinale werd Getting Home positief ontvangen. Regisseur Yang Zhang vergaarde al enige bekendheid met Shower (Xizao) dat in 1999 de publieksprijs won in Rotterdam.

Even veelbelovend is The Parking Attendant in July over een parkingwachter die wil trouwen met zijn lief maar tegengewerkt wordt door diens ex. Net als in Getting Home trekken drie personages in Keep Going On dwars door China. De eerste heeft kanker en een drankprobleem, de tweede heeft een trombose gehad en de derde hoopt ooit de vrouw terug te vinden die hem één zalige nacht heeft bezorgd.

Zoals de titel al aangeeft gaat Courthouse on Horseback over een rijdende rechtbank. Een oude knol trekt overladen met dossier het land rond met de rechter op de rug. Van Zhang Yimou is To Live (Huozhe) te zien, een wat vergeten en onderschatte prent uit 1994. Dat heeft meer te maken met het rijke oeuvre van de regisseur dan met de kwaliteit van de film. Ge You werd in bekroond in Cannes voor zijn grandioze vertolking van een rijkeluiszoontje. To Live overspant een periode van twintig jaar: van de installatie van het communistische regime tot Mao’s Culturele Revolutie.

CineChine is een mooie gelegenheid om Dam Street – vorig jaar nog in de cinema - te zien op het grote scherm. Een aangrijpende film over een meisje dat op haar zestiende zwanger raakt. Ze is voor altijd gebrandmerkt. Iets ouder is Black Snow (1990) waarin een man zich probeert te herintegreren in de maatschappij na een gevangenschap in een werkkamp. Een kapper met 80 jaar ervaring gaat iedere dag met zijn driewieler bij zijn oude klanten langs om hen te scheren, te roddelen en te mijmeren over het verleden. Hij is geobsedeerd door een horloge die hij al sinds zijn geboorte heeft en dat altijd vijf minuten achterloopt. Dat is de premisse van The Old Barber.


CineChine van 10 tot en met 13 januari 2008 in Cinéma Vendôme in Brussel.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Fox
SIDEWAYS
De dag na gisteren
>>>