Meteen naar de tekst springen
A-Film

INDEX >> KLASSIEKERS >> APOCALYPSE NOW

APOCALYPSE NOW
This is the end

 

Tim Savelkoul | 30/12/2007


Share/Bookmark

De ultieme film over Vietnam opent op de tonen van het onsterfelijke “This is the end” van Jim Morrison. Helikopters vliegen in een hallucinante waas over het scherm en het enige dat je kan doen is met open mond zitten kwijlen. Een demonisch begin van een onvergetelijk meesterwerk. Na deze ouverture maken we kennis met kapitein Willard, die in een hotelkamer zijn eigen demonen in bedwang probeert te houden. Hij wordt op het matje geroepen bij zijn oversten die voor hem een wel heel speciale opdracht in petto hebben: hij moet kolonel Kurtz opsporen die in het strijdgewoel volledig krankzinnig is geworden en zelf een legertje vraatzuchtige koppensnellers heeft opgericht.

Dit is eigenlijk de korte inhoud van Apocalypse Now, maar schijn bedriegt. Het verhaal oogt simpel en lijkt op een doorsnee zoektocht maar in deze film worden de diepste krochten van de ziel bezocht, zowel bij kolonel Kurtz als bij eender welke gezagsdrager. We maken bijvoorbeeld kennis met luitenant Kilgore, een van de kleurrijkste en tegelijkertijd ook een van de engste personages uit de filmgeschiedenis. Kilgore deinst er immers niet voor terug middenin een napalmbombardement te gaan surfen en spuit ondertussen ook nog klassieke regeltjes dialoog zoals “I love the smell of napalm in the morning” in het rond. Maar wat de film echt zo fascinerend maakt, is dat hij weigert een standpunt in te nemen over de oorlog in Vietnam. Het politieke apparaat wordt geen enkele seconde met de vinger gewezen, ook al is het duidelijk dat deze oorlog totaal overbodig en uiterst smerig was.

Apocalypse Now was de laatste van een reeks meesterwerken die in de jaren zeventig werden uitgebracht: denk maar aan All The President’s Men, Klute, One Flew Over The Cuckoo’s Nest, Badlands en ga zo nog maar even door. Allemaal films die zich onderscheidden door hun onconventionele thema’s en intelligente mise-en-scène. Maar Apocalypse Now was wel de meest controversiële van het voorgenoemde rijtje. Francis Ford Coppola, de regisseur, beleefde zelf zijn apocalyps tijdens het draaien van zijn prent. De opnameperiode bedroeg 16 weken en draaide uit op iets van een 238 dagen verkennende opnamen. Tot overmaat van ramp bezweek protagonist Martin Sheen bijna aan een hartaanval op de set en keerde hij pas vijf weken later terug. Coppola financierde ook een groot deel van de film zelf en ging bijna failliet. Een paar jaar geleden werd er trouwens een uitstekende documentaire vrijgegeven over die rampzalige draaidagen getiteld “Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse”.

De hele film baadt in een wasem van rook en koortsachtige droomsequenties. Hoe dieper je het oerwoud binnendringt, hoe grimmiger de sfeer wordt. De psychologische gevolgen van de Vietnamoorlog worden op een zeer realistische manier in beeld gebracht; getuige daarvan het laatste halfuur waarin Kurtz als de duivel wordt voorgesteld die zijn discipelen met vaste hand regeert. Hij prevelt bizarre anekdotes waar een normaal mens zelfs nooit aan zou denken. Wanneer de aftiteling over het scherm rolt, heb je drie uur geniale cinema achter die kiezen die aankomen als een mokerslag. Maar wat deze hypnotiserende film echt zo eng maakt, is dat hij het ware ‘Nam zo goed schijnt te treffen. The horror, the horror!


Elke maand stoffen we een filmklassieker af. Surf doorheen het archief om de vorige klassiekers te lezen.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Foto: Fox
MAN ON FIRE
Great Scott!
>>>