Meteen naar de tekst springen
Hero (Foto: Miramax)

INDEX >> FESTIVALS >> FILMFESTIVAL VAN GENT 2003

FILMFESTIVAL VAN GENT 2003
Geslaagde eerste week

 

Matthias Van Wichelen | 12/10/2003


Share/Bookmark

Had Osama bin-laden afgelopen dinsdagavond een bom gegooid op Kinepolis Gent dan was in één klap de hele Vlaamse audiovisuele sector weggevaagd. De volledige wie-is-wie van de lokale showbizz was op komen dagen voor de openingsfilm van het 30ste Filmfestival van Vlaanderen Gent. Meer dan 3000 genodigden zagen De Zaak Alzheimer en ze knikten goedkeurend.

Van onze medewerker op het festival

Gent -- Na afloop zweefde regisseur Erik Van Looy van hot naar her om de felicitaties in ontvangst te nemen. Een enkeling in een duur pak neuzelde dat het toch maar een commerciële film was geworden. Mensen die niet voor hun kaartje hoeven te betalen, zijn niet snel tevreden te stellen. En uiteindelijk is de film ook niet voor hen gemaakt maar voor filmliefhebbers die in hun vrije tijd naar de bioscoop in hun stad of dorp gaan. Meer over De Zaak Alzheimer leest u op andere pagina's van deze Moviegids.

De overheersende slogan op dit festival is 'Er waait een nieuwe wind door de Vlaamse cinema'. Any Way the Wind Blows van Tom Barman werd een paar maanden geleden inderdaad goed ontvangen door de critici. Ook De Zaak Alzheimer kreeg een positieve respons. Verder dan de Maan is volgende week aan de beurt en er staan een drietal interessante projecten op stapel. Maar om nu al te spreken van een nieuwe wind is het nog een beetje vroeg.

Een opvallende film de eerste week was in ieder geval Le Temps du Loup. De Oostenrijker Michael Haneke kwam zijn werk persoonlijk voorstellen in Gent en wenste het publiek veel irritatie toe. Het is hem gelukt. Le Temps du Loup is niet licht te verteren, toont de donkere en smerige kant van de mens die in de problemen komt. Ook Son Frère van Patrice Chéreau maakte indruk. Een ernstig zieke man zoekt contact met zijn jongere broer op het moment dat hij ernstig ziek is. De twee groeien weer langzaam naar elkaar toe. Wars van ieder vals sentiment is Son Frère naakt en gevoelig drama met sublieme acteerprestaties.

Hero van Zhang Yimou is een perfecte opwarmer voor de fans van The Lord of The Rings, Star Wars en The Matrix. Machtige muziek en actiescènes die je mond doen openvallen van verbazing gaan vergezeld van het prachtige spel met kleuren dat we van de Chinees gewend zijn. Neve Campbell verandert in de nieuwe Altman van gedaante. De Amerikaanse grootmeester toont het reilen en zeilen van een ballettheater in Chicago. Prachtige balletscènes, dat zeker, maar of de losse verhaalstructuur grote massa's naar de bioscoop zal lukken, is niet gegarandeerd.

Flower and Garnet en Kamchatka zijn lieve, publieksvriendelijke films over kinderen wiens wereld door elkaar geschud wordt. Rechtlijnig, weinig verrassend, maar niettemin goed gemaakt. De harde, ongenuanceerde kostschooldramatiek van Song for a Raggy Boy is een dreun. Een dreun waar je als kijker even van wankelt. Debuterend regisseur Walsh neemt geen blad voor de mond en toont onopgesmukt waar katholieke priesters in een jongensschool toe in staat zijn.

Over het algemeen zijn de zalen tijdens dit festival goed gevuld. Ook de kleinere, onbekende films trekken hun publiek. Zo maakten cinefielen in Wir kennis met de hilarische voorvallen van jonge twintigers in Berlijn. Ze merken dat hun leven van een werkmens minder rooskleurig en zorgeloos is dan dat van een student. Ook het bizarre zoetzure Wild Dogs werd fel gesmaakt. In het troosteloze Boekarest volgen we het verhaal van de Canadese consul, een vijftal bedelende zwervers en een pornoregisseur op zoek naar lolita's.

Als we nu al een tip mogen geven over een film die u niet mag missen in een bioscoop bij u in de buurt: Thirteen! Een cinematografische filmtrip door L.A. waarin twee dertienjarige meisjes de grip op hun hippe leven verliezen.

De Zaak Alzheimer (Foto: KFD) Foto: organisatie

Het 30ste Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent loopt nog tot 18 oktober in Kinepolis Gent, Capitole, Film-Plateau, Sphinx en Studio Skoop. Alle info op http://www.filmfestival.be . Van alle fims die Moviegids voor u gezien heeft, krijgt u in devolgende edities een uitgebreide bespreking.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

UIP
MUNICH
Avner’s Five
>>>