Meteen naar de tekst springen
Foto: United Artists

INDEX >> RECENSIES >> DARK BLUE

DARK BLUE
LAPD Blue

goed  

Reggy Hafkenscheid | 28/07/2003


Share/Bookmark

Dark Blue vindt plaats tijdens de uitbarsting van de Los Angeles-riots iets meer dan 10 jaar geleden. Iedereen zal zich nog wel de afschuwelijke beelden herinneren van de geweldgolf die ontstond nadat de agenten die Rodney King hadden mishandeld door de rechter werden vrijgesproken. Regisseur Ron Shelton heeft de chaos van toen gebruikt als achtergrond voor deze politiefilm met Kurt Russell in de hoofdrol.

Detective Eldon Perry (Kurt Russell), werkzaam bij de Special Investigations Squad van de LAPD, krijgt de taak om samen met zijn partner Bobby Keough (Scott Speedman) een bloedige overval op te lossen. Keough is nog nat achter de oren maar krijgt van de altijd drinkende Perry een keiharde opleiding over hoe de misdaad, volgens Perry, bestreden moet worden. Perry heeft nauw contact met zijn baas Jack van Meter (Brandon Gleeson) die hem hierin alle vrijheid geeft. De bewijzen om de overvallers op te sporen worden niet gevonden, maar Perry weet hier wel raad mee en zorgt dat de daders (of andere criminelen die aan de omschrijving voldoen) plotseling gelokaliseerd worden. Keough is getuige van Perry's corrupte werkwijze die ook gehanteerd wordt door Jack van Meter en andere collegae. Perry en Keough weten niet dat ze geschaduwd worden door de zwarte officier Arthur Holland (Ving Rhames). Holland wil een einde maken aan de corruptie binnen het korps en Perry is zijn enige bewijs. De spanning binnen de LAPD en onder de burgers neemt toe wanneer de rechter een uitspraak doet over de Rodney King-zaak.

Kurt Russell komt na enkele matige rollen ijzersterk terug met Dark Blue. Hij speelt op indrukwekkende wijze een racistische, corrupte, trigger happy agent die ook nog van een stevige borrel houdt (hoe erg kan het worden?). Screenwriter David Ayer schreef ook Training Day en de rol van Denzel Washington lijkt veel op Russells karakter. Washington Denzel overtreffen, doet Russell niet, maar hij komt aardig in de buurt. Verder zien we goede prestaties van Lolita Davidovich als Perry's vrouw met eenzelfde drinkprobleem en Ving Rhames als Holland die ondanks de tegenwerking zijn afdeling wil opschonen.

Wat de film boven de standaard cop thriller uittilt, is de periode waarin het verhaal zich afspeelt. De Rodney King-affaire met de L.A. riots als gevolg maakt de film bijzonder origineel. De spanning wordt door Regisseur Ron Shelton langzaam opgevoerd totdat de explosie plaatsvindt van de zwarte burgers die overgaan tot gewelddadigheden en plunderingen. Perry en Keough bevinden zich midden in de chaos op het moment dat hun zaak een ontknoping bereikt. Shelton, bekend van de sportkomedies Bull Durham, White Man Can't Jump en Tin Cup, wijkt af van zijn traditie en maakte met Dark Blue een realistische en beklemmende politiefilm. Dark Blue is een film die je nog even helpt herinneren hoe afschuwelijk de L.A. riots geweest zijn.

Foto: United Artists Foto: United Artists

Titel: Dark Blue
Genre: Actie
Speelduur: 1u58
Regie: Ron Shelton
Acteurs: Kurt Russell, Scott Speedman, Michael Michele, Brandan Gleeson, Ving Rhames

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

Geneon Entertainment
APPLESEED
Human-Cyborg Relations
>>>