Meteen naar de tekst springen

INDEX >> ACHTERGRONDEN >> THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS

THE NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS
Disney op z'n griezeligst

 

Erwin Taets | 29/12/1994


Share/Bookmark

Danny Elfmans muziek voor Tim Burtons laatste film, het stop-motion meesterwerk The Nightmare Before Christmas, werd vorig jaar genomineerd voor een Golden Globe, het kleine broertje van de oscars zeg maar. Een verdiende onderscheiding voor een weergaloze soundtrack.

De loopbaan van Hollywoods Master of the Dark Tim Burton, gaat zo'n beetje hand in hand met die van componist Danny Elfman. Hun eerste samenwerking kwam er met Pee Wee's Big Adventure (1985), en door de jaren heen maakten beide heren samen nog films als Beetlejuice (1988), Batman (1989), Edward Scissorhands (1990), Batman Returns (1992), en nu dus The Nightmare Before Christmas.

De film is een bewerking van een gedicht dat Burton zelf schreef toen hij nog als animator voor de Disney Studio's werkte, en vertelt het verhaal van Halloween Town-inwoner Jack Skellington, die er bijna de oorzaak van is dat miljoenen kinderen geen Kerstmis kunnen vieren.

Hoewel de film opgezet is als een musical, bevat hij allesbehalve melodieuze Broadway-songs. De vrolijke, it's-a-fun-world-after-all sfeer uit de vorige Disney films is ver zoek en heeft plaats moeten maken voor tien lugubere maar onwijs knappe verhalende liedjes en een duistere maar fantasierijke score. Filmcomponist en part-time rockster Danny Elfman vond het schrijven van de tien liedjes een van de makkelijkste opdrachten die hij ooit kreeg. 'In minder dan geen tijd had ik het Halloween-thema waarmee de film opent en Jacks klaagzang op papier,' vertelt hij. 'Voor de rest baseerde ik me vooral op de thema's en bewegingen uit die twee liedjes. Ik voelde me gewoon zo thuis in de leefwereld van Jack, dat het wel leek alsof de muziek vanzelf kwam.' Elfman verpersoonlijkte zich zelfs zo met de figuur van Jack Skellington dat hij Tim Burton ervan wist te overtuigen om zelf de stem van Jack te mogen inzingen. Chris Sarandon sprak de gesproken tekst van Jack in.

Ook het stemwerk bij de andere liedjes is van een hoog niveau: Catherine O'Hara (sinds de twee Home Alone's en Miracle on 34th Street blijkbaar niet meer uit kerstfilms weg te branden) is Jacks vriendinnetje Sally, Ken Page zingt de pannen van het dak als de Oogie Boogie Man, Ed Ivory speelt Santa Claus en ook Carmen Twilly (de stem van het openingslied van The Lion King) is van de partij.

De soundtrack van The Nightmare Before Christmas is een heerlijke cocktail Elfmanesque koor- en orkestmuziek, die nooit echt happy klinkt, maar stampvol makkelijk meezingbare Halloweendeuntjes zit. Hoogtepunten zijn het machtige What's This? (de eerste confrontatie van Jack met Christmas Town) en de bluesige Oogie Boogie Song. Het mag dan wel allemaal heel Amerikaans aandoen (Halloween is tenslotte een op en top Amerikaanse traditie), de muziek zal overal ter wereld door vele soundtrackliefhebbers gesmaakt worden.

De muziek van Tim Burton's The Nightmare Before Christmas bevat tien liedjes en zo'n half uur instrumentale muziek en is uitgegeven door Disney Records.

PLANEET CINEMA

Planeet Cinema is een online filmmagazine. We bekijken films zonder grenzen: oud of nieuw, populair of obscuur.

We geven graag nieuw schrijftalent de kans om online te publiceren.

Planeet Cinema beschikt over een uitgebreid archief van meer dan 6.000 artikelen sinds 1993.

 

HOME
RECENSIES
ACHTERGRONDEN
FESTIVALS
KLASSIEKERS

Twitter Facebook

 

THEMA

THEMA - UIT DE KUNST
Vrouw in een mannenwereld


Met de hulp van een historica draaide de Franse regisseur Bruno Nuytten in 1988 een biopic over een van Frankrijks meest bekende vrouwelijke kunstenaars uit de negentiende eeuw. De gelijknamige film vertelt haar tragische levensverhaal begeleid door de dramatische muziek voor hoofdzakelijk strijkers van componist Gabriel Yared.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
De beeldhouwer die niet wou schilderen


Quizvraagje voor bij de barbecue: wat hebben Mozes, Johannes de Doper, Marcus Antonius, Henry VIII, Michelangelo en God de Vader zelve gemeenschappelijk? Antwoord: ze werden allemaal op film vereeuwigd door Charlton Heston.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Het spanningsveld van de kunstenaar


Een kunstschilder die in de tweede helft van de negentiende eeuw in het zog van het impressionisme op de kunstscène verschijnt, is Auguste Renoir. Deze Fransman die ongeveer 6000 schilderijen maakte, is echter niet de enige kunstenaar die Gilles Bourdos met de film Renoir in de verf zet.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Genialiteit ondergedompeld in miserie


Quoth the raven: ‘nevermore’. Edgar Allan Poe schreef de beroemde dichtregel in 1845, en sindsdien heeft zijn raaf de populaire cultuur niet meer verlaten. Als zelfs The Simpsons je gedicht opnemen in hun Treehouse of Horrorreeks, weet je dat je het als dichter gemaakt hebt.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Pop-art tot de tiende macht


Thierry Guetta is een Fransman die in Los Angeles een tweedehands kledingzaak heeft. Via via ontmoet hij een street art-kunstenaar en hij – notoir allesfilmer – springt bij en filmt alles. Meer street art-kunstenaars laten zich filmen. Een idee voor een documentaire is geboren. Maar er is iets loos. Guetta zal niet rusten voor hij alle kunstenaars heeft gefilmd. Hij ontmoet er veel. Maar er ontbreekt er een: Banksy, die intussen wereldberoemd is geworden met zijn ironische street art.

>>>

THEMA - UIT DE KUNST
Wie is er bang van Alfred Hitchcock?


In 2012, meer dan 30 jaar na zijn dood, verschenen er plots twee films over het leven van Alfred Hitchcock. Het mag een wonder zijn dat het zolang geduurd heeft. Hitchcock was een mysterieus man en een gedroomd object voor een biopic.

>>>

UIT HET ARCHIEF

A-Film
IN ORANJE
Volg je dromen
>>>